Polițiștii-torționari de la Secția 16 de Poliție – cei care în septembrie 2020 i-au bătut cu sălbăticie pe doi bărbați care au „îndrăznit” să le atragă atenția că nu poartă măști de protecție – vor să scape de măsurile preventive la nici două luni de la trimiterea lor în judecată. Curtea de Apel București le-a respins, însă, cererile de înlocuire a măsurilor preventive.
UPDATE: Judecătorii au respins, pe data de 15 septembrie, contestațiile formulate de trei dintre cei nouă agenți de poliție de la Secția 16 din Capitală. Viorel Șeicaru rămâne în pușcărie, iar Dorin Nine va sta în continuare în arest la domiciliu. Răzvan Piticu va fi judecat în continuare sub control judiciar.
„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de către contestatorii-inculpaţi Şeicaru Viorel Constantin, Nine Dorin și Piticu Răzvan Ştefan împotriva încheierii din data de 02.09.2021, pronunţată de Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 20112/3/2021/a1.5. (…) Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 15.09.2021”, se arată în minuta CAB.
Știrea inițială:
Curtea de Apel București a luat discuție, miercuri, cererile formulate de cei 9 agenți de poliție de la Secția 16 împotriva deciziei Tribunalului București, care le-a respins solicitările de înlocuire a măsurilor preventive cu unele mai blânde.
Dintre cei nouă inculpaţi, unul este cercetat în stare de arest preventiv (Viorel Șeicaru, fost lider de sindicat al polițiștilor), doi în stare de arest la domiciliu (Viorel Lupu și Dorin Nine), iar ceilalţi şase sub măsura controlului judiciar (Radu Mihai Patrik Alexandru, Stancu Elisabeta Valentina, Turcu Beatrice Alexandra, Gogoașe Irina, Piticu Răzvan Ștefan, Nicu Cătălin Bogdan).
Pe data de 2 septembrie, Tribunalul București le-a prelungit, tuturor, măsurile preventive:
Nouă poliţişti de la Secţia 16 Poliţie din Capitală, acuzaţi că în toamna anului trecut au torturat doi bărbaţi care le-au reproşat că nu poartă măşti de protecţie în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, au fost trimişi în judecată. Ambii bărbaţi au decedat, în luna martie a acestui an, nefiind însă stabilită o legătură între agresiune şi deces.
Cei 9 au fost deferiți justiției pentru săvârşirea infracţiunilor de:
Conform procurorilor, la data de 01.09.2020, in jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliţie organizat în zona străzii Calea Şerban Vodă dinBucureşti, context în care au fost abordaţi de cei doi bărbaţi, care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măştilor de protecţie în contextul epidemiologic SARS-COV2.
„În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, şase dintre inculpaţi, având asupra lor armamentul din dotare, au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia mun. Bucureşti, sectorul 4. În locaţia respectivă, trei dintre inculpaţi au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor. În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care a persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora, deşi în virtutea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a interveni pentru protecţia persoanelor vulnerabile. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”, transmite Parchetul Tribunalului Bucureşti.
După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.
„În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00. Astfel, după încătuşarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, nu înainte de a pulveriza spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, au transportat-o fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, sectorul 5, unde au descătuşat-o şi abandonat-o pe o stradă întunecată”, precizează procurorii.
Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre inculpaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenţie că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea şi liniştea publică.
Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerii sale la răspundere penală.
Prin rechizitoriu s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de un alt agent de poliţie din cadrul DGPMB Secţia 16, probele administrate în cursul urmăririi penale relevând că acesta nu a participat la săvârşirea infracţiunilor.
Pe data de 29 martie, al doilea dintre cei doi bărbaţi care ar fi fost bătuţi şi torturaţi de agenţi de la Secţia 16 de Poliţie a fost găsit mort în locuinţa unui cunoscut, la nici trei săptămâni după moartea celuilalt tânăr. Cei doi au murit, din cauze aparent naturale, cu puțin timp înaintea trimiterii în judecată a polițiștilor.